In de bedrijfsvoering van vandaag zijn milieu en bodem niet weg te denken. Of u nu een grote onderneming, KMO, notaris, milieucoördinator of particulier bent; op elk moment kan u geconfronteerd worden met vragen omtrent milieu- en bodemtopics waar u niet onmiddellijk een antwoord op hebt. Het is belangrijk dat dergelijke vragen geen hindernissen worden die uw project negatief beïnvloeden. Het kan wenselijk zijn om een beroep te doen op extern advies. In dat kader kunnen wij u een breed scala aan expertisedomeinen aanbieden naargelang uw behoefte. Wij hebben experten ter beschikking in diverse disciplines zoals bodemonderzoek, bodemsanering, (bio)chemie, geo(hydro)logie, biologie, milieurecht, milieucoördinatie, milieu-advies, etc…
De grondverzetsregeling legt vast wat er moet gebeuren als u werken zelf doet of laat doen en hoe de bodemmaterialen kunnen worden (her)gebruikt. In een studie grondverzet wordt de kwaliteit van droog grondverzet bepaald; in een studie waterbodem wordt de kwaliteit van een waterbodem bepaald die vrijkomt na bagger- of ruimingswerken.
Als bouwheer zorgt u dat de aannemer die de werken uitvoert over alle gegevens beschikt om de grondwerken wettelijk te kunnen uitvoeren. Als er een bodemonderzoek nodig is, laat u dat uitvoeren zodat een technisch verslag kan worden opgemaakt. Wanneer het gaat om een klein volume bodemmaterialen van minder dan 250m3, moet u enkel een bodemonderzoek laten uitvoeren als het gaat om een risicogrond. Bij grotere werken, waarbij het grondverzet meer dan 250m3 bedraagt, is een bodemonderzoek altijd verplicht. Het bodemonderzoek wordt uitgevoerd door een Bodemsaneringsdeskundige en wordt gerapporteerd in een Technisch Verslag. Concreet zullen stalen worden genomen van het vaste deel van de aarde die worden geanalyseerd op een aantal parameters in het labo.
Na uitvoering van het bodemonderzoek en conformverklaring van het Technisch Verslag door een bodembeheerorganisatie kan de aannemer de werken uitvoeren. De aannemer die de bodem uitgraaft en afvoert moet de traceerbaarheidsprocedure van een bodembeheerorganisatie volgen. Die procedure moet ervoor zorgen dat de bodemmaterialen die iemand op zijn terrein gebruikt voldoet aan de wettelijke eisen. De erkende bodembeheerorganisaties regelen het administratieve luik van de procedure. Meer informatie over de praktische regeling vindt u op hun websites: Grondbank vzw en Grondwijzer vzw.
De traceerbaarheidsprocedure legt de verplichtingen en verantwoordelijkheden van verschillende partijen (bouwheer, aannemer, vervoerder, gebruiker) vast. Nadat de werken zijn uitgevoerd en als het bodemmateriaal correct is gebruikt krijgt de eindgebruiker een bodembeheerrapport. Het bodembeheerrapport attesteert de correcte levering van de bodemmaterialen op de plaats van gebruik.
De bovenstaande beschrijving geeft slechts de basisprincipes weer die naar voor komen bij de uitvoering van een bodemonderzoek in functie van grondverzet of waterbodem. Uiteraard is elk dossier anders en in veel gevallen is de situatie complexer. Veel zal afhangen van het expert judgement van de bodemsaneringsdeskundige die het onderzoek uitvoert. Zo kan er in sommige gevallen geen tijd meer zijn om vóór de uitvoering van de werken een Technisch Verslag op te maken. U mag dan, in afwachting van het Technisch Verslag, de gronden tijdelijk opslaan op uw eigen terrein of direct afvoeren naar een tijdelijke opslagplaats. Het kan ook nuttig zijn om uw bouwplannen af te stemmen op de kwaliteit van de gronden zodat de kosten van ontgraving worden gedrukt. In dergelijke gevallen kan u een beroep doen op onze expertise om een gepaste oplossing te vinden. Immers, Talboom Milieu heeft meer dan 20 jaar ervaring als bodemsaneringsdeskundige en onze consulenten staan steeds klaar om u verder te helpen in deze materie. Vul gerust ons contactformulier in, dan nemen wij aansluitend contact met u op.
Indien tijdens voorgaand onderzoek een verontreiniging is vastgesteld op een grond, kan het nodig zijn om een beschrijvend bodemonderzoek op te starten. Een historische verontreiniging wordt verder onderzocht in een beschrijvend bodemonderzoek als er een duidelijke aanwijzingen is van een ernstige bodemverontreiniging op basis van een aantal specifiek gedefinieerde criteria. Een nieuwe verontreiniging wordt verder onderzocht als er duidelijke aanwijzingen zijn dat de bodemsaneringsnormen overschreden zijn. In de praktijk wordt de regel gehanteerd dat dit zo is als een analysewaarde hoger is dan 80% van de bodemsaneringsnorm voor die grond.
In het beschrijvend bodemonderzoek wordt een verontreiniging afgeperkt zodat de exacte omvang kan worden ingeschat. Dit gebeurt door het plaatsen van boringen en/of peilbuizen rond de verontreiniging. Tevens worden een aantal bijkomende parameters bepaald die kunnen helpen bij het maken van de juiste conclusies. Eens de omvang van de verontreiniging in kaart is gebracht, worden de mogelijke risico’s bepaald waarna kan worden beslist of er moet worden overgegaan tot bodemsanering. Bij historische verontreiniging wordt steeds een risicostudie uitgevoerd om te bepalen of bodemsanering nodig is. Bij nieuwe verontreiniging wordt gesaneerd bij overschrijding van de bodemsaneringsnormen. In een risicostudie worden de humaantoxicologische risico’s, ecotoxicologische risico’s, verspreidingsrisico’s en beleidsmatige risico’s in kaart gebracht. Zo zal er bij de aanwezigheid van een drijflaag of een zinklaag steeds een risico aanwezig zijn. Daarnaast zal ook een saneringsurgentie worden bepaald en zullen gebruiksadviezen worden gedefinieerd.
Finaal zal de bodemsaneringsdeskundige een dossier opstellen waarin het volledige onderzoek wordt gerapporteerd. Dit dossier kan na goedkeuring van de opdrachtgever worden ingediend in het digitale webloket van OVAM. De OVAM zal dan het rapport nakijken en goedkeuren waarna het voortaan opgenomen wordt op de bodemattesten die voor desbetreffende gronden worden afgeleverd.
De bovenstaande beschrijving geeft slechts de basisprincipes weer die naar voor komen bij de uitvoering van een beschrijvend bodemonderzoek. Uiteraard is elk dossier anders en hangt veel af van het expert judgement van de bodemsaneringsdeskundige die het onderzoek uitvoert. Zo kan het in bepaalde gevallen mogelijk zijn om een gefaseerde aanpak uit te voeren of een Beschrijvend Bodemonderzoek te integreren in een Oriënterend Bodemonderzoek. Talboom Milieu heeft meer dan 20 jaar ervaring als bodemsaneringsdeskundige en onze consulenten staan steeds klaar om al uw vragen te beantwoorden. Vul gerust ons contactformulier in, dan nemen wij aansluitend contact met u op.